Type and press Enter.

Engelsen grijpen terug naar traditie

Nieuw stadion PortsmouthWaar de fascinatie voor stadions vandaan komt? Geen idee. Feit is dat de architectuur van de bouwwerken, gemaakt voor de massa, soms waanzinnig creatief en dus interessant is. Zoals de huidige ontwikkelingen in het Engelse voetbal.De laatste jaren is het ovaalvormige stadion daar enorm in de mode, net als in de rest van Europa trouwens. De nieuwe arenas van Arsenal en New Wembley zijn bijvoorbeeld semi-rond, waarbij de verschillende tribunes in elkaar overvloeien.
Zo was ook de oorspronkelijke opzet voor het nieuwe stadion van Liverpool, dat vrijwel naast het roemruchte Anfield Road gaat verschijnen. Maar om de capaciteit op te schroeven van de originele 60.000 naar zo’n 78.000 is het ontwerp aangepast. Of eigenlijk: er is een compleet nieuw design. Daarin keert een Engelse traditie terug: de vier tribunes zijn min of meer los van elkaar en hebben allemaal een eigen karakter en look. Geen tribune is precies hetzelfde. De eerste schetsen zijn hier te bewonderen. De bouw start komend najaar.
Stadgenoot Everton is ook bezig. De fans daar kunnen stemmen of de club mag verhuizen naar een nieuw onderkomen aan de rand van de stad. Het nieuwe ontwerp omvat ook vier min of meer gescheiden tribunes, al zijn die qua look wel vrijwel identiek. Het stadion moet 50.000 plaatsen krijgen, plaatjes zijn hier te vinden.
Grappig genoeg doorbreken Herzog en De Meuron, de architecten die verantwoordelijk zijn voor de Allianz Arena in M?nchen en het nieuwe Olympisch Stadion in Peking, alle conventies voor het nieuwe stadion van Portsmouth (zie illustratie). Het tweetal ontwierp een complete stadswijk in de haven, waar 1600 appartementen in een golfvorm om het stadion gedrapeerd worden. Ook deze schetsen zijn de moeite waard.