Type and press Enter.

Therapy? – Shameless

De meest geslaagde commerciële zelfmoord van de laatste jaren komt ongetwijfeld op naam van Therapy?. De vier Noord-Ieren werden midden jaren negentig de lievelingen van het alternatieve deel der natie door hun albums Troublegum en Infernal Love: lekker wegkauwende pophitjes met onweerstaanbare refreintjes.
De band voelde zich echter in een commercieel keurslijf geperst en maakte aan de enorme populariteit geslaagd een einde met de ontoegankelijke, compromisloze rockplaten Semi-Detached en Suicide Pact: You First. Het betekent voor Therapy? dat ze van de grote sporthallen terug moeten naar het clubcircuit, maar dat lijkt het kwartet niet erg te vinden. ‘I wanna destroy everything I know and start again from scratch’, schreeuwt songschrijver Andy Cairns in het openingsnummer van de nieuwe plaat Shameless. Een album, waar de band op de eerste helft eindelijk weer wat frisse popmelodietjes rondstrooit. De single I Am The Money hapt lekker weg, net als het wat zwartgalliger Wicked Man.
Het fijne huwelijk tussen pop en rock is op deze zesde studioplaat echter van korte duur. In de tweede helft kan de zuigende, pompende rock-‘n’-roll (ergens tussen Jon Spencer en Zen Guerilla) niet echt meer boeien. Live is Therapy? nog steeds goed voor een avondje onvervalst rocken, de verzameling hits staat toch wel garant voor een feestje. Maar ondertussen rijst wél de vraag of dit sympathieke bandje ooit nog een echt goede studioplaat zal maken.